RAVI-hanke

Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten menestystekijänä
– kohti ravitsemustieteen tutkimuskärkeä

FI_Co-fundedbytheEU_RGB_NEG

RAVI-hankkeen tarkoitus on edistää työikäisten suomalaisten työkykyä ja työhyvinvointia erityisesti työaikaisen ravitsemuksen avulla. Suomalaisia työikäisiä rasittavat muun muassa ylipaino, tyypin 2 diabetes ja kasvava riski sydän- ja verisuonisairauksiin. Elintapasairaudet heikentävät suomalaisten hyvinvointia ja elämänlaatua sekä vaikuttavat myös työssä jaksamiseen, lisäävät sairauspoissaoloja ja lyhentävät työurien pituutta. Työpaikalla vietetty aika on merkittävä, ja sen vuoksi parantamalla myös työaikaista ravitsemusta voidaan edistää hyvinvointia niin työpaikalla kuin sen ulkopuolella.

Hankkeen idea sai alkunsa Satakunnan alueen ongelmallisesta työvoimatilanteesta; alueelle ei valmistu tarpeeksi nuoria ja suuria määriä työvoimaa eläköityy. Tarkoituksena on tukea ja ohjata nykyisiä Satakunnan työikäisiä syömään monipuolisemmin niin arkena kuin työaikana ja sen myötä ehkäistä terveysongelmia, sekä edistää heidän mahdollisuuksiaan pysyä työelämässä pitkään terveenä ja hyvinvoivana.

Hankkeen tutkimusosuus

Hankkeen ytimessä on työpaikoilla pääasiassa toteutettava satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus, jossa Satakunnan alueen työikäisille tarjotaan ravitsemusohjausta henkilökohtaisen ravitsemusneuvonnan sekä ravitsemusaiheisen verkkokoulutuksen avulla. Interventiotutkimuksen myötä hankkeelle saadaan vakuuttava, tieteellinen pohja.

Tutkimuksen tavoitteet:

  • Selvittää työikäisten satakuntalaisten nykyistä ravitsemus- ja terveydentilaa ja työhyvinvointia.
  • Tutkia ravitsemusohjauksen vaikutusta työkykyyn, työhyvinvointiin, tehollisen työajan lisääntymiseen, sairauspoissaolojen vähentymiseen, elämänlaatuun, ruokailutottumuksiin ja ruokavalion laatuun, sekä uneen, palautumiseen ja aktiivisuuteen.
  • Kerätä kansallisesti ainutlaatuista tutkimustietoa työaikaisen ravitsemusohjauksen toimivuudesta Suomessa.

Pitkän tähtäimen tavoitteet

RAVI-hankkeesta ja jo päättyneestä Eat@Work -hankkeesta saadun tiedon avulla on tarkoitus jatkaa työikäisten terveyden edistämistä ja työaikaisen ravitsemuksen kehittämistä niin Satakunnan alueella kuin kansallisestikin yritysyhteistyön, ravitsemusohjaustyökalujen ja -aineistojen sekä jatkuvan tutkimustyön myötä.

Protokolla

Voit lukea hankkeen protokollaa käsittelevän artikkelin täältä (Contemporary Clinical Trials).

Asiantuntijat

Hankkeen projektipäällikkönä toimii erikoistutkija, ETT Susanna Kunvik, jolla on laaja osaaminen ravitsemustutkimuksen ja ravitsemusohjauksen saralta. Hankkeen toisena ravitsemusasiantuntijana toimii FM Meri Mustakallio, joka toteuttaa hankkeen ravitsemusohjaukset. Hankkeessa toimii lisäksi joukko eri alan asiantuntijoita. Hankkeen asiantuntijoihin voit tutustua täällä.

Rahoitus

Hankkeeseen valmistuneet opinnäytetyöt

Mäki, Anni. Ravitsemuksen vaikutus työkykyyn. Kandidaatintutkielma. Itä-Suomen yliopisto, Terveystieteiden tiedekunta, Lääketieteen laitos, Ravitsemustiede. 2024.

Uutisia SAMKin ravitsemustutkimuksesta

RAVI-hankkeen ravitsemusasiantuntija Meri Mustakallio piti tutkittaville yli 350 ravitsemusohjauskertaa | ihmisentoimintakyky.fi | 25.8.2025
Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten työkyvyn edistäjänä (RAVI-tutkimus): Satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus | SEAMK - SAMK - CENTRIA -Tutkimusfoorumi 2025 (s. 930) | 2025
Kuiturikas ja kasvispainotteinen ruokavalio tukee työkykyä | ihmisentoimintakyky.fi | 19.12.2024
Tutkitaan: Vesi vanhin voitehista | ihmisentoimintakyky.fi | 18.12.2024 
Tutkitaan: Ravitsemushoidon kustannusvaikuttavuus | ihmisentoimintakyky.fi | 8.11.2024 
Tutkitaan: Hyvä ravitsemus osana mielen hyvinvointia | ihmisentoimintakyky.fi | 29.4.2024
Työikäiset tarvitsevat enemmän ravitsemusohjausta | samk.fi | 17.11.2023
Työtehoa lautaselta: Terveyttä ja hyvinvointia työikäisille | kehittyvaelintarvike.fi | 25.10.2024
Tutkitaan: RCT-tutkimuksella saadaan ravitsemustieteen kovaa tutkimusdataa | ihmisentoimintakyky.fi | 5.10.2023
”Ravitsemuksella vireyttä työntekoon” – SAMKissa tehdään merkittävää ravitsemustutkimusta | samk.fi | 1.8.2023
Ruokaremontti satakuntalaisilla työpaikoilla – näin se tehtiin | Satakunnan kansa | 5.6.2023
Ravitse työkykyä | Satakunnan kauppakamari | 2.12.2022
Säännöllinen ruokailu on avain työssä jaksamiseen| Satakunnan Yrittäjät | 12/2022 
Henkilöstön vireys ja jaksaminen kasvun tekijänä – aihe hallitusten agendalle viimeistään nyt! | Hallituspartnerit | 14.9.2022
Kun syö hyvin, työntekokin maistuu | samk.fi | 13.6.2022

Tämän sivuston saavutettavuusseloste on luettavissa täällä.

Scroll to Top